Grootste houtbouwproject komt in Nederland

Hamlet - Het grootste houten woningbouwproject van Europa

 

 

Persbericht - 20 september 2022

Het grootste houten woningbouwproject van Europa, met een totaal vloeroppervlakte van 18.700 m2, zal over een klein jaar verrijzen aan de rand van het centrum van Heerhugowaard. De benodigde 7.300 m3 hout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen in Oostenrijk.

 

Voor het ontwerp en de realisatie van het houten casco is het gespecialiseerde bedrijf Hamlet uit Haarlem verantwoordelijk. De bureaus Boparai  en Mecanoo tekenden voor de architectuur.

Initiatiefnemer van het project is de Noord Hollandse projectontwikkelaar M.J. De Nijs Projectontwikkeling.

 

Woningen voor starters en gezinnen

Het grootschalige houtbouwproject, dat de naam Woodstone heeft meegekregen, zal bestaan uit vijf woontorens met 204 appartementen. De torens, waarvan de hoogste twaalf verdiepingen telt, worden vanaf de eerste verdieping helemaal in CLT (cross laminated timber) uitgevoerd, inclusief de liftschachten en trappenhuizen.

De woningen zijn bedoeld voor een brede groep, waarbij kopers kunnen kiezen uit diverse woningoppervlaktes van 45 m2 tot ruim 200 m2.

 

 

 

 

Eerst het casco

Om vroegtijdig zekerheid te verschaffen over de bouwkundige en economische haalbaarheid van het project, ontwierp Hamlet eerst de houten CLT casco’s op basis van de principes van ‘Design for Manufacturing and Assembly’.  “Daarbij gaat het erom dat we zowel constructief, productiematig, logistiek én ten aanzien van bouwgemak en bouwtijd tot het meest efficiënte ontwerp komen. Het is een geïntegreerd proces. Eerst worden de casco’s ontworpen en daarna wordt pas invulling gegeven aan de woningplattegronden en aan de gevels”, aldus Hans Lormans, oprichter en directeur van Hamlet.

 

Economische haalbaar

Volgens Niek Schaap, senior projectontwikkelaar bij De Nijs Projectontwikkeling en verantwoordelijk voor het Woodstone project, is de aanpak van dit project inderdaad anders dan gebruikelijk, maar zeker voor herhaling vatbaar. “Door van binnen naar buiten te ontwerpen krijg je een efficiënt te bouwen casco en ontstaat er een heel duidelijk uitgangspunt voor de architecten die met de woningen en gevels aan de slag gaan. Binnen de kaders van het casco moeten dan de oplossingen gezocht worden. Dat is even wennen, maar als ontwikkelaar heb je wel de zekerheid dat het project wat betreft de CLT toepassing technisch en economisch haalbaar is”, aldus Niek Schaap.

 

De samenwerking met Hamlet is De Nijs goed bevallen, want inmiddels werkt men ook samen aan een project in Amsterdam.

 

 

Hamlet - Het grootste houten woningbouwproject van Europa

 

 

 • Facts & Figures project Heerhugowaard
 • Totale oppervlakte BVO
  18.700 m2
 • Hoeveelheid toegepast hout
  7.300 m3
 • CO2 opslag in houten casco
  5.560 ton
 • CO2 besparing door niet in beton te bouwen
  4.900 ton
 • Assemblage tijd CLT casco’s
  28 weken
 • Partners
 • Ontwikkelaar
  M.J. De Nijs Projectontwikkeling
 • Ontwerp en engineering CLT casco’s
  Hamlet Design+Build Technology
 • Ontwerp woning plattegronden en gevels woontorens
  Mecanoo en Boparai
 • Productie en realisatie CLT casco’s
  Hamlet Tall Timber Constructions

 

 

Hamlet - Het grootste houten woningbouwproject van Europa

 

 

Voor de redactie

Voor meer informatie:

Hans Lormans, Hamlet Design + Build Technology BV
E-mail: 
Mobiel: 06 22208462
www.hamlet.nl

Logo en beelden downloaden

Beelden zijn vrij te gebruiken o.v.v. Hamlet