Veelgestelde vragen

 • Over Hamlet

  • Wat doet Hamlet?

   Wij zijn gespecialiseerd in het constructief ontwerpen van gestapelde bouw in massief hout.

   Veelal is dat op basis van CLT, maar ook met gelamineerde houten kolommen en liggers. Een combinatie van die twee kan natuurlijk ook.  

  • Wat houdt Design for Manufacturing & Assembly in?

   Wij werken volgens de principes van deze ontwerpmethode, die streeft naar de hoogst haalbare productie-efficiency en dus zo laag mogelijke kosten.

   Gedurende het hele ontwerpproces kijken we niet alleen of het constructief allemaal klopt, maar toetsen ook voortdurend of alle onderdelen efficiënt geproduceerd, getransporteerd en op locatie geassembleerd kunnen worden. Zo voorkomt men missers, meerwerk en verspilling van tijd verderop in het ontwerptraject of tijdens de uitvoering.

   Door deze geïntegreerde aanpak garanderen we dat het ontwerp één-op-één en tegen voorspelbare kosten gerealiseerd kan worden.

  • Wat is Casco+?

   Primair vervult het casco natuurlijk een constructieve functie, maar bij een houten gebouw wordt ook een deel van het akoestische- en brandveiligheidsconcept aan het casco ontleend.

   Hamlet ontwerpt en berekent het casco vanuit een holistisch aanpak waarin constructie, akoestiek en brandveiligheid als een drie-eenheid worden benaderd. Wij noemen dit casco+. Dat geeft het designteam al in een vroege fase duidelijkheid over de complete wand- en vloerdiktes en het bespaart bovendien tijd en kosten voor de opdrachtgever.

 • Over CLT hout

  • Wat is CLT hout?

   Cross Laminated Timber (CLT) wordt ook wel kruislaaghout genoemd. CLT is een zeer sterk en brandveilig bouwmateriaal dat wordt gemaakt door massief houten platen en planken kruislings te verlijmen via een computergestuurd houtbewerkingsproces. De nerf wordt daarbij dus afwisselend in de andere richting gelegd. Er wordt een milieuvriendelijke constructielijm gebruikt voor de verlijming.

  • Hoe wordt CLT hout toegepast?

   CLT is een zeer veelzijdig materiaal met vrijwel onbegrensde mogelijkheden voor architecten. Deze houtplaten kunnen daarnaast zonder veel problemen gecombineerd worden met andere bouwmaterialen.

   CLT panelen worden gebruikt voor de constructie van binnenwanden, buitenwanden, vloeren en daken. De op maat geprefabriceerde panelen worden direct op de bouwplaats geleverd met de vrachtwagen. Het materiaal is zelfs zo sterk dat er hoogbouw mee gerealiseerd kan worden.

  • Waarom ontwerpt en bouwt Hamlet met CLT hout?

   Bouwen met hout heeft vele voordelen: het gaat razendsnel, het is duurzaam, circulair en het resulteert in gezondere gebouwen voor de gebruikers.

   De voorbereiding en het ontwerpproces zijn echter anders georganiseerd dan bij traditionele bouw. Daarom zeggen we altijd: ‘overweeg je een houten gebouw? Neem dan contact met ons op’.

   Hamlet is een ervaren partner voor projectontwikkelaars en woningcorporaties bij het kostenefficiënt realiseren van hun houtbouw projecten. Een goed begin is daarbij, zoals zo vaak, het halve werk.

  • Is een houten gebouw brandveilig?

   Bij het ontwerpen van een gebouw houden we niet alleen rekening met de constructieve eigenschappen, maar zeker ook met de brandveiligheid.

   Een CLT paneel is feitelijk massief hout. Iets heel anders dus dan houtskeletbouw. En dat zie je ook terug in de brandprestatie. CLT brandt niet maar verkoolt. De snelheid waarmee dat bij een woningbrand gebeurt is zeer constant en daarmee voorspelbaar. Hiermee houden we rekening bij het ontwerpen van het gebouw. Uiteraard voldoen al onze gebouwen aan het Bouwbesluit. Indien goed ontworpen, is een houten gebouw net zo veilig als een betonnen casco.