Laden...
Amsterdamse woningcorporatie krijgt primeur met houten woongebouw

Amsterdamse woningcorporatie krijgt primeur met houten woongebouw

Amsterdamse woningcorporatie krijgt primeur met houten woongebouw

Als eerste woningcorporatie in Amsterdam gaat Stadgenoot een houten woongebouw realiseren voor sociale huur. Het project dat de naam De Houten Leeuw meekrijgt, omvat 56 studio appartementen voor jongeren en zal volledig uit Cross Laminated Timber (CLT) worden opgetrokken.

 

Stadgenoot heeft de gerenommeerde projectontwikkelaar M.J. De Nijs in de arm genomen om gezamenlijk de ontwikkeling op zich te nemen. Architectenbureau Heren 5 tekende voor het vijf verdiepingen tellende ontwerp, waarbij circulariteit, licht en ruimte centraal staan. Het in houten hoogbouw gespecialiseerde Hamlet Design+Build Technology is verantwoordelijk voor het constructieve ontwerp van het houten casco en neemt tevens de realisatie voor haar rekening.

 

Volgens Hans Rietdijk, Senior Project Regisseur bij Stadgenoot en verantwoordelijk voor De Houten Leeuw, is duurzaam en circulair bouwen een nadrukkelijke ambitie voor Stadgenoot. "Met dit houten woongebouw geven we in optima forma invulling aan onze duurzaamheidsambities, want ook bij de overige gebouwonderdelen zoals de gevel kiezen we voor circulaire oplossingen", aldus Hans Rietdijk.

 

Bijzonder aan het gebouw is dat ook de liftschacht en het trappenhuis helemaal uit CLT opgetrokken worden. Volgens Hans Lormans, directeur van Hamlet, wordt er vaak ten onrechte gedacht dat een houten gebouw van een betonnen kern voorzien moet zijn vanwege stabiliteit of brandveiligheid. "Dat is echt een misverstand", legt Lormans uit. "Samen met De Nijs Projectontwikkeling werken wij momenteel ook aan een woongebouw met 11 verdiepingen en daarbij is de hele dragende constructie volledig van CLT, ook het trappenhuis en de liftschacht. Je moet die keuze bij het begin van het project maken en meteen goed ontwerpen."

 

De Houten Leeuw zal medio 2022 gebouwd gaan worden in de Amsterdamse Kolenkit buurt. Het hout dat gebruikt wordt, komt uit duurzaam beheerde bossen in Oostenrijk.

 


 

Facts & Figures De Houten Leeuw
Totale oppervlakte BVO2.510 m2
Hoeveelheid toegepast hout760 m3
CO2 opslag in houten casco610 ton
CO2 besparing door niet in beton te bouwen500 ton

 

Partners
OpdrachtgeverStadgenoot
ProjectontwikkelingM.J. De Nijs Projectontwikkeling
ArchitectuurHeren 5 Architecten
Ontwerp en engineering CLT cascoHamlet Design+Build Technology
Productie en realisatie CLT cascoHamlet Design+Build Technology

 

Neem contact met ons op

Postadres

Hamlet Design+Build Technology BV
Koningstraat 3C
2011 TB  Haarlem

Bezoekadres

Stationsplein 80
2011 LM  Haarlem

Contactgegevens

E-mail: info@hamlet.nl
Telefoon: 023 - 5 329 629
KvK: 76150852