Constructief & Technisch ontwerp

Wil men kostenefficiënt bouwen met hout, dan is er één belangrijke regel: ontwerp eerst het casco. Van binnen naar buiten ontwerpen; rekening houdend met de mogelijkheden en de beperkingen van het materiaal. Het is misschien even wennen, maar het werkt.

 

Additioneel aan de constructieve functie, vervult een houten casco namelijk ook een belangrijke rol in het brand technische en akoestische ontwerp van het gebouw. Dat heeft onder andere invloed op wanddiktes en op het totale vloerpakket.

 

Constructie, akoestiek en brandveiligheid vormen een drie-eenheid

Hamlet beschikt over een ervaren team van houtconstructeurs en specialisten. Op basis van het programma van eisen ontwerpen wij het houten casco met een optimale balans tussen de constructieve eigenschappen, de brandtechnische functie, het akoestische pakket en de realisatiekosten.  Dat is wel zo snel, bespaart kosten en garandeert een optimale gebouwprestatie.

In deze fase werken wij vaak samen met de geselecteerde architect.

 

Zo heb je als opdrachtgever een hoge mate van zekerheid over de haalbaarheid en betaalbaarheid vanaf de start van het project tot aan de realisatie.

Uiteraard leveren wij het complete rapport voor de omgevingsvergunning.

 

Wat zeggen onze klanten?

Niek Schaap, Senior Projectontwikkelaar De Nijs Projectontwikkeling:  "Wij ontwikkelen een project met vijf houten torens, waarvan de hoogste 40 meter is. Door eerst het casco te ontwerpen gaf Hamlet ons het vertrouwen dat het project zowel financieel als technisch volledig in hout te realiseren is. Van binnen naar buiten ontwerpen is cruciaal gebleken voor de haalbaarheid van het project."

 

Onze werkwijze

Design for Manufacturing & Assembly

Oké, tip 1 is dus eerst het casco ontwerpen, maar er is nog een geheim van de smid dat we graag met je delen: Design for Manufacturing & Assembly; een ontwerpaanpak die streeft naar de hoogst haalbare productie-efficiëncy en dus zo laag mogelijke kosten.

Dat houdt zoveel in dat wij gedurende het hele ontwerpproces niet alleen kijken of het constructief allemaal klopt, maar ook voortdurend toetsen of alle onderdelen efficiënt geproduceerd, getransporteerd en op locatie geassembleerd kunnen worden.  Het is deze mix en de afstemming hiervan op elkaar, die de kostenefficiëntie in de uitvoering bepaalt. Zo maken wij bijvoorbeeld gebruik van het hele CLT productielandschap, want niet elke producent kan hetzelfde. Lees ook Productie en logistiek

 

Wat levert deze aanpak in concreto op?

Een efficiënt en geïntegreerd proces voor het ontwerpen en realiseren van houten gebouwen volgens een beproefde methode:

 

  • De zekerheid dat het ontwerp gerealiseerd kan worden
  • Geen kosten en vertraging door miscommunicatie
  • Hoge mate van prijszekerheid
  • Korte doorlooptijd van alles fases. Geen vertragingen
  • One-stop-shopping. Alle expertise onder een dak
  • Volledige controle voor de opdrachtgever over procesvoortgang en kosten