Laden...

Grootste houtbouwproject komt in Nederland

Hamlet - Het grootste houten woningbouwproject van Europa

 

Persbericht

Het grootste houten woningbouwproject van Europa, met een totale vloeroppervlakte van 18.700 m2, zal over een klein jaar verrijzen aan de rand van het centrum van Heerhugowaard. De benodigde 7.300 m3 hout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen.

 

Voor het ontwerp en de realisatie van het houten casco is het gespecialiseerde bedrijf Hamlet Design+Build Technology uit Haarlem verantwoordelijk.

Initiatiefnemer van het project is de Noord-Hollandse projectontwikkelaar M.J. De Nijs Projectontwikkeling.

 

Het grootschalige houtbouwproject zal bestaan uit 5 woontorens met 200 appartementen. De woontorens, waarvan de hoogste 12 verdiepingen telt en bijna 42 meter aantikt, worden vanaf de eerste verdieping helemaal in CLT (cross laminated timber) uitgevoerd, inclusief de liftschachten en trappenhuizen.

 

 

Eerst het casco

Het Haarlemse Hamlet heeft zich volledig toegelegd op het ontwerpen en bouwen van CLT projecten en met name van meerlaagse woningbouw.
Om een kostenefficiënt gebouw te kunnen garanderen, werkt Hamlet volgens het ‘design for assembly’ principe.  “Daarbij gaat het erom dat we zowel constructief, productiematig, logistiek en ten aanzien van bouwgemak en bouwtijd tot het meest efficiënte ontwerp komen. Het is een geïntegreerd proces”, aldus Hans Lormans, oprichter en directeur van Hamlet. “Wij beginnen met de kern, de verdiepingsvloeren en de dragende wanden. Dat betekent dat wij eerst het casco ontwerpen en daarna wordt pas invulling gegeven aan de woningplattegronden en aan de gevels”, zo licht Hans Lormans de werkwijze toe.

 

Samenwerking

Het team van Hamlet Design+Build Technology bestaat uit architecten, gespecialiseerd houtconstructeurs en productie- en assemblage specialisten, maar men werkt ook veelvuldig samen met externe architecten zoals bij het project in Heerhugowaard waarbij de bureaus Boporai  en Mecanoo tekenden voor de architectuur.

 

Economische haalbaar

Volgens Niek Schaap, senior projectontwikkelaar bij De Nijs Projectontwikkeling en verantwoordelijk voor het Woodstone project, is de aanpak van dit project inderdaad anders dan gebruikelijk, maar zeker voor herhaling vatbaar. “Door van binnen naar buiten te ontwerpen krijg je een efficiënt te bouwen casco en ontstaat er een heel duidelijk uitgangspunt voor de architecten die met de woningen en gevels aan de slag gaan. Binnen de kaders van het casco moeten dan de oplossingen gezocht worden. Dat is even wennen, maar als ontwikkelaar heb je wel de zekerheid dat het project wat betreft de CLT toepassing technisch en economisch haalbaar is”, aldus Niek Schaap.

 

De samenwerking met Hamlet is De Nijs goed bevallen, want inmiddels werkt men ook samen aan een project in Amsterdam.

 

Hamlet - Het grootste houten woningbouwproject van Europa

 

Fact & Figures project Heerhugowaard
Totale oppervlakte  BVO:18.700 m2
Hoeveelheid toegepast hout:7.300 m3
CO2 opslag in houten casco:5.562 ton
CO2 besparing door niet in beton te bouwen:4.900 ton
Assemblage tijd CLT casco’s:28 weken

 

Partners
Ontwikkelaar:M.J. De Nijs Projectontwikkeling
Ontwerp en engineering CLT casco’s:Hamlet Design + Build Technology
Ontwerp woning plattegronden en gevels woontorens:Mecanoo en Boporai
Productie en realisatie CLT casco’s:Hamlet Design + Build Technology

 


Voor de redactie

Voor meer informatie:

Hans Lormans, Hamlet Design + Build Technology BV
hans@hamlet.nl
Mobiel: 06 22208462
www.hamlet.nl


» Logo en beelden downloaden

Illustraties zijn vrij te gebruiken o.v.v. Hamlet


Neem contact met ons op

Postadres

Hamlet Design+Build Technology BV
Klein Heiligland 1A
2011 EB  Haarlem

Bezoekadres

Stationsplein 80
2011 LM  Haarlem

Contactgegevens

E-mail: info@hamlet.nl
Telefoon: 023 - 5 329 629
KvK: 76150852